Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se ODS o víkendu vrátí do první politické ligy

Před několika týdny jsem se na sociální síti Facebook názorově střetl s šéfredaktorem časopisu Týden Jaroslavem Pleslem. Jádrem sporu byl zisk ODS v následujících volbách do Evropského parlamentu. Ve zkratce – pan Plesl tvrdil, že ODS se bude pohybovat na hranici klíčové pětiprocentní hranice. Já mu oponoval, že to bude mnohem více - kolem 15 %.

Nejen hospodští povaleči s podprůměrným IQ, ale i mnozí inteligentní a v politické situaci se orientující lidé považují ještě teď ODS za stranu téměř bezvýznamnou, která v příštích letech bude sbírat výsledky podobné 7,72 % z loňských voleb do Poslanecké sněmovny.

U těch prvních to lze pochopit, aktuální politické dění nesledují (beztak by mu nerozuměli) a asi těžko si udělají ucelený obrázek. Těm druhým však unikají jasná fakta. Při bližším pohledu na předvolební situaci je jasné, že vzestup občanských demokratů bude v těchto volbách značný.

Základním předpokladem pro to je samozřejmě výměna vedení. Ohromné množství voličů ztratila ODS po skandálu tehdejšího předsedy Petra Nečase, již předtím o část elektorátu přišla kvůli počínání Ivana Langera nebo kvůli spojení Pavla Béma s Romanem Janouškem. Takový lidé už dnes ve straně vliv nemají a voliči to vnímají. Jsou ale i další faktory, jež ukazují, že tyto evropské volby jsou ideální příležitostí pro ODS navrátit se (alespoň částečně) na politické výsluní.

Několik procent za korunu

Občanští demokraté svoji kampaň zaměřili proti jednotné evropské měně - Euru. Takový programový tahák nemá žádná z ostatních politicky relevantních stran. Proti přijetí Eura je v Česku 80 % občanů, z nichž velká část nepochybně patří nerozhodnuté voliče. Zrušení letního času (programový hit KDU-ČSL) nebo obvyklá pirátská témata ,,internet a marihuana“ oproti tomu nestojí za řeč. Boj za zachování české koruny může ODS přinést až několik procent.

Osobnosti? Nejsou třeba

Kritika míří ze všech stran na partu předsedy Fialy mimojiné kvůli tomu, že nevybrala na svoji kandidátku (a ani do nového předsednictva) nijak zajímavé a výrazné osobnosti. Pravda, nudný Jan Zahradil nebo moravský strýc Evžen Tošenovský nejsou sami o sobě zrovna tahákem na voliče a z odéesácké šedi vyčnívá pouze bývalá členka bankovní rady Eva Zamrazilová a enfant terrible české pravice Edvard Kožušník.

Volby do EP jsou však ze všech voleb asi těmi, ve kterých jde o osobnosti nejméně. Všechna největší stranická esa sedí v poslaneckých nebo senátorských lavicích, lídrem do eurovoleb tak často bývá respektovaný (ale často také nepříliš zajímavý) nestraník, podobně jako letos u TOP 09 nebo ANO. Kromě Pirátů a Svobodných, které mají to „štěstí“, že hlavní postava jejich strany nesedí v Poslanecké sněmovně, tak nemá Zahradil mezi lídry zas tak oslnivé protějšky.

Konkurence v letargii

Po aférách vrcholných představitelů byla ztráta ODS prohloubena i tehdejší vydařenou kampaní konkurenčních stran. Nejvýrazněji problémů dříve nejsilnější pravicové strany u nás využily vedle jejího hlavního rivala TOP 09 tři strany - ANO, Piráti a Svobodní. Nelze ale čekat, že by tyto strany uzmuly občanským demokratům tolik voličů i letos.

TOP 09 má v eurovolbách paradoxně diametrálně odlišný volební program než ODS, takže se voličské skupiny obou pravicových partají těžko můžou výrazněji překrývat a kandidatura Svobodných je sama o sobě absurditou – do Evropského parlamentu chce strana, která prosazuje vystoupení z EU a velká část jejích příznivců se tím pádem voleb z přesvědčení nezúčastní.

ANO dosáhlo ve volbách do PS výsledku, který při vší vůli nemůže zvládnout zopakovat. Andrej Babiš s Martinem Stropnickým natáhli do Sněmovny 47 svých (většinou veřejnosti neznámých) poslanců za 18,65 % hlasů. Zkušený bruselský harcovník Pavel Telička (byť na billboardech s velkým šéfem za zády) na podobné číslo nemůže ani pomyslet.

Výrazně nezáří ani Piráti. Kromě svých dlouhodobých priorit, jako je méně přísné autorské právo nebo legalizace marihuany zaujme snad už jen excentrický předseda Ivan Bartoš a švédská lolitka Amelie Andersdotterová, jedna z poslankyň švédských Pirátů v dosluhujícím EP. Těžko říct, proč jí čeští Piráti v kampani použili. Pravděpodobně zapomněli, že volba královny krásy a politická soutěž spolu nemají příliš společného.

Z výše uvedených argumentů (jsou tu navíc ještě další, jako například zařazení zástupce vietnamské komunity na kandidátku, fakt že ODS je již delší dobu opoziční stranou apod.) je jasné, že po víkendu bude nutné s občanskými demokraty opět počítat v první lize českého politického spektra. Zbývá jen doufat, že vedení v čele s Petrem Fialou naloží s touto pozicí lépe, než jeho předchůdci.

 

Autor je voličem ODS a (byť je článek založen na racionálních argumentech) není jeho cílem být objektivní

Autor: Dominik Hrubý | čtvrtek 22.5.2014 12:30 | karma článku: 17,83 | přečteno: 1832x
  • Další články autora

Dominik Hrubý

Plošná opatření jsou nesmyslná. Nechme ochranu před Covidem na úvaze každého

Po několika měsících se do popředí společenské debaty opět dostávají omezující opatření, která mají zabránit šíření epidemie nemoci Covid-19.

6.9.2020 v 11:16 | Karma: 14,97 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Dominik Hrubý

Víte, že Vám Evropská Unie zdražuje jídlo?

Značná část české veřejnosti je stále přesvědčena, že se nám členství v Evropské Unii vyplácí. Z tvrdých faktů však stále jasněji vyplývá, že tomu tak není. Věděli jste například, že kvůli EU má každý z nás dražší potraviny?

31.8.2019 v 15:59 | Karma: 36,28 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Dominik Hrubý

Členové Svobodných: hlavní političtí aktéři ničí ústavní systém a politickou kulturu

Českou politickou scénou již několik měsíců hýbe kauza výměny ministra kultury, kterou považujeme za krajně nešťastnou. Zároveň plně podporujeme návrh ústavní žaloby proti prezidentu republiky.

20.8.2019 v 15:31 | Karma: 12,67 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Dominik Hrubý

Proč daňová harmonizace v EU povede ke zchudnutí občanů

Jedním z nejvíce kontroverzních témat v diskuzích o pravomocích Evropské Unie bývá daňová harmonizace. Není divu – stačí se na celou věc podívat jen trochu detailněji.

4.8.2019 v 15:03 | Karma: 28,18 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Ekonomika

Dominik Hrubý

Začněme konečně opravdu chránit svobodu projevu!

Podle všeobecného přesvědčení nám dnešní liberálně demokratický stát, narozdíl od svého totalitního předchůdce, garantuje ochranu svobody projevu. Při bližším zkoumání ovšem rychle zjistíme, že tomu tak úplně není...

6.7.2019 v 12:37 | Karma: 33,32 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1572x
Absolvent práva a žurnalistiky na Univerzitě Karlově v Praze.

Libertarián, fanoušek florbalu a klasické hardrockové hudby. Odpůrce gramatického paradigma.

Člen strany Svobodných.

Seznam rubrik