Uzavírací klauzule má smysl!

26. 06. 2014 10:50:00
Po volbách do Evropského parlamentu rozvířili Strana zelených a Česká pirátská strana bouřlivou veřejnou diskuzi. Podali totiž k Ústavnímu soudu stížnost na pětiprocentní uzavírací klauzuli, kterou musí strana překročit, aby ve volbách dosáhla na mandát.

Pirátům a Zeleným se nelíbí, že kvůli klauzuli nezískali jejich předsedové, Ivan Bartoš a Ondřej Liška, křeslo v Evropském parlamentu. To by jim jinak při nijak neupraveném výpočtu D’Hondtovou metodou připadlo.

Těžko lze očekávat, že Ústavní soud změní výsledky voleb a oboum neúspěšným lídrům dodatečně mandát přidělí. Může ovšem odstranit uzavírací klauzuli s platností od příštích evropských voleb a tak výrazně zasáhnout do volebního systému.

Akademické autority, jako přední český expert na volební právo Marek Antoš nebo jeho kolega z PF UK Jan Wintr, se shodují na tom, že takzvané ,,malé strany“ mají právě nyní u Ústavního soudu největší šanci na prolomení klauzule. Pokud ovšem Ústavní soud stížnosti vyhoví, bude to nezvratný důkaz toho, že se členové vrcholného orgánu ochrany ústavnosti už dočista pomátli.

Nejpádnějším argumentem proti existenci uzavírací klauzule v evropských volbách, který zaznívá nejen z úst příznivců obou stěžujících si stran, je neexistence potřeby skládat po volbách parlamentní většinu pro podporu vlády. Zejména pro snažší sestavování vládní koalice je totiž v českém volebním právu pětiprocentní hranice zakotvena ve volbách do Poslanecké Sněmovny.

Je objektivně nepopiratelným faktem, že se v EP skutečně nesestavuje žádná vláda v pravém smyslu tohoto slova. A i kdyby se tak dělo, poslanci zvolení za ČR se po volbách zařazují do nadnárodních stranických frakcí se svými politicky stejně smíšlejícími kolegy z celé EU. Nesmíme ovšem opojíjet důležitý fakt – zastupování zájmů České Republiky!

Evropský parlament jako celek není supranacionální institucí jako například Evropská komise. Úkolem 21 českých europoslanců je především zastupování zájmů českých občanů a českého státu - až v druhé či další řadě pak zastupování zájmů všech občanů Evropské unie.

Koordinovat jakýkoliv společný postup při prosazování českých zájmů v EP bude určitě nadlidský úkol už při současném stavu, kdy ČR zastupují poslanci celkem sedmi stran, navíc názorově rozprostřených od KSČM po ODS (či v otázce pohledu na EU od TOP 09 po Svobodné). Zástupce jakéhokoliv dalšího politického uskupení by koordinovanou ochranu zájmů ČR v EP logicky ztížil ještě víc.

Byť bych sám osobně viděl v Evropském parlamentu Ivana Bartoše a možná i Ondřeje Lišku stokrát radši než většinu zvolených kandidátů, jejich snaha prát se o křeslo zuby nehty za použití Ústavního soudu je trapná. V demokratických volbách konaných podle zákonem stanoveného volebního systému na mandát ani jeden nedosáhl a oba pánové by se s tím prostě a jednoduše měli smířit.

A také zapracovat na kampani - to, která strana je velká a která malá totiž není dáno z hůry, rozhodují o tom voliči ve volbách. Kdyby 5 % nezískala například ČSSD, mandát také nedostane.

Z výše uvedeného vyplývá, že kdyby ÚS uzavírací klauzuli zrušil, postupoval by proti zájmům České Republiky a jejích občanů. To by nepochybně bylo silně v rozporu s duchem a materiálním jádrem Ústavy ČR, jejíž dodržování má soud hlídat. Doufejme, že si ústavní soudci zachovají zdravý rozum a nerozhodnou v rozporu s právní normou, kterou mají samy chránit.

Autor: Dominik Hrubý | čtvrtek 26.6.2014 10:50 | karma článku: 8.42 | přečteno: 392x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 103 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.21 | Přečteno: 315 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 646 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 21 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1263

Absolvent práva a žurnalistiky na Univerzitě Karlově v Praze.

Libertarián, fanoušek florbalu a klasické hardrockové hudby. Odpůrce gramatického paradigma.

Člen strany Svobodných.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...