Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volme prezidenta přímo. Má to smysl!

Včera, 8. března, jsme slavili Mezinárodní den žen. Zároveň to údajně právě včera bylo 99 let od chvíle, kdy Jára Cimrman začal v pražské kavárně Louvre psát první řádky své poslední hry České nebe.

A v neposlední řadě to právě včera byli 3 roky od nástupu Miloše Zemana do prezidentského úřadu. Prezident uspořádal u příležitosti tříletého působení ve funkci v sobotu na Pražském Hradě za účasti téměř tisícovky svých přátel a příznivců gigantickou oslavu. Ta připomínala spíše výročí „z Boží vůle“ panujícího monarchy než demokraticky zvolené hlavy státu.

Miloš Zeman ze svého ve volbách získaného mandátu bohužel vybočuje mnohem častěji a v mnohem závažnějších záležitostech než je pompézní trachtace na Hradě. Na veřejnosti už se v reakci na to začali objevovat hlasy, že by bylo vhodné přímou volbu prezidenta zrušit a vrátit se zpět k volbě parlamentní.

Co by bylo kdyby…?

Soudy o nevhodnosti volby hlavy státu občany vycházejí ze dvou základních předpokladů. A to sice, že legitimita vzešlá z lidového hlasování buď přímo vybízí vítěze voleb k provokativně-aktivistickému pojetí mandátu, jakého jsme svědky právě u Zemana, anebo při nejmenším dává velkou šanci kandidátům, kteří mají podobné chování ve své přirozené charakterové výbavě. Oba předpoklady se ale při bližším zkoumání ukazují jako naprosto mylné.

Pomiňme fakt, že podobné úvahy stojí na nepřijatelně elitářské logice. Předpokládá se v nich, že poslanci a senátoři stojí kvalitativně výše než „běžní“ občané. Že jsou moudřejší, osvícenější a tím pádem způsobilejší vybrat hlavu státu, která si bude v úřadě počínat rozumně.

Když se v druhé polovině roku 1992 narychlo schvalovala Ústava samostatné České Republiky, přišli poslanci ČSSD v tehdejší České Národní Radě s vlastním návrhem. A ten, světe div se, zakotvoval mimojiné i přímou volbu prezidenta. Kdyby se místo tehdy schváleného návrhu vládní komise stal Ústavou ČR návrh poslanců ČSSD, byl by na 99 % prvním přímo zvoleným v dějinách české státnosti Václav Havel.

Napříč celou společností respektovaná ikona Sametové revoluce by nepochybně byla pro institut přímé volby mnohem lepším začátkem, než hulvát nerespektující základní pravidla slušného chování ani ústavní zvyklosti. A tak, kdyby se první přímá volba prezidenta konala o 20 let dřív, těžko by proti ní dnes někdo něco namítal. I v případě, že by nakonec stejně dostala na Hrad Zemana nebo někoho jemu podobného.

Náhoda je blbec

Obraz přímé volby poškodila neuvěřitelně „blbá náhoda“, díky níž uspěl konkrétní kandidát, který zatím po celé tři roky prezidentský úřad (a s ním i způsob výběru jeho obsazení) hrozivě diskredituje. Zemanovo vítězství se zrodilo z mimořádné konstelace hvězd na politické obloze.

ODS, vůdčí strana tehdy ještě velmi úspěšné vlády, si při kampani počínala tak diletantsky, že její jinak velmi kvalitní kandidát získal směšných necelých 2,5 %. Hlavní opoziční síla ČSSD zas vyslala do voleb muže, který neměl jasnou podporu ani uvnitř strany samotné. Největšími soupeři zkušeného levicového politika tak byli bestiálně nudný Jan Fischer a Karel Schwarzenberg, sice silná a noblesní osobnost, do níž se však Zeman při závěrečném souboji ve 2. kole mohl lehce strefovat hned z několika stran.

Díky této zvláštní souhře okolností se stalo realitou zvolení prezidenta, který si libuje v urážení kdekoho, svým chováním poškozuje stát v očích zahraničním spojenců a neustále vyvolává kontroverze v ústavním systému. Politické prostředí je a bude před každými volbami (včetně těch prezidentských) jiné. Už proto je nesmysl vytvářet „Lex Zeman“, reagující na jednu zjevně nepovedenou volbu českých občanů. Rok 2018 bude skvělou příležitostí zkusit to znovu a lépe. Současný prezident už bude bez reálných šancí na zopakování svého úspěchu.

Pozor na Ústavní soud

Při hodnocení kladů a záporů přímé volby je prostě potřeba od Zemanových excesů odhlédnout. Její přínos nemá nic společného s popelníčkem nebo kalašnikovem ani s tím, zda je podle úřadujícího českého prezidenta někdo gentleman a jiný naopak kavárenský povaleč či dokonce k*nda.

Přímá volba prezidenta je moderním ústavním institutem a cca 20 let po skončení totality byl nejvyšší čas, aby ho do svého politického systému zavedla i Česká Republika. Díky přímé volbě se mimojiné zvyšuje participace občanů na veřejném dění, což je ve státě, kde důvěra v politiku není kdovíjaká, nanejvýš žádoucí.

Změna zpět na volbu parlamentní by navíc nebyla tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. Nejde jen o to, že by se pro ní musela najít dvoutřetinová většina v Poslanecké sněmovně i v Senátu, což je samo o sobě v současné situaci nereálné. Zasáhnout by totiž mohl Ústavní soud.

Ten se ve své judikatuře už dříve přihlásil k myšlence, že ani sebepřesvědčivější většina v Parlamentu nemůže přijímat normy, které by snižovali již dosažený standart ochrany lidských práv. Takové počínání by bylo v rozporu s podstatnými náležitostmi demokratického právního státu, které jsou podle čl. 9 odst. 2 Ústavy nedotknutelné. Do lidských práv přitom patří i práva politická včetně práva podílet se na správě věcí veřejných.

Zrušení přímé volby hlavy státu a návrat k volbě parlamentní by v důsledku delšího legitimačního řetězce vedoucího k prezidentu republiky nepochybně snížilo standart naplňování práva českých občanů podílet se na správě věcí veřejných. A tím pádem je dost pravděpodobné, že by Ústavní soud takovou změnu (a to přesto, že by k ní bylo zapotřebí ústavního zákona) zrušil.

I kvůli hrozbě z toho plynoucí ústavní krize, ale nejen proto, je nutné nenechat se Milošem Zemanem vybláznit. Je nutné zachovat chladnou hlavu a v příští, přímé, volbě vybrat mnohem lépe.

Autor: Dominik Hrubý | středa 9.3.2016 8:20 | karma článku: 16,45 | přečteno: 615x
  • Další články autora

Dominik Hrubý

Plošná opatření jsou nesmyslná. Nechme ochranu před Covidem na úvaze každého

Po několika měsících se do popředí společenské debaty opět dostávají omezující opatření, která mají zabránit šíření epidemie nemoci Covid-19.

6.9.2020 v 11:16 | Karma: 14,97 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Dominik Hrubý

Víte, že Vám Evropská Unie zdražuje jídlo?

Značná část české veřejnosti je stále přesvědčena, že se nám členství v Evropské Unii vyplácí. Z tvrdých faktů však stále jasněji vyplývá, že tomu tak není. Věděli jste například, že kvůli EU má každý z nás dražší potraviny?

31.8.2019 v 15:59 | Karma: 36,28 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Dominik Hrubý

Členové Svobodných: hlavní političtí aktéři ničí ústavní systém a politickou kulturu

Českou politickou scénou již několik měsíců hýbe kauza výměny ministra kultury, kterou považujeme za krajně nešťastnou. Zároveň plně podporujeme návrh ústavní žaloby proti prezidentu republiky.

20.8.2019 v 15:31 | Karma: 12,67 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Dominik Hrubý

Proč daňová harmonizace v EU povede ke zchudnutí občanů

Jedním z nejvíce kontroverzních témat v diskuzích o pravomocích Evropské Unie bývá daňová harmonizace. Není divu – stačí se na celou věc podívat jen trochu detailněji.

4.8.2019 v 15:03 | Karma: 28,18 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Ekonomika

Dominik Hrubý

Začněme konečně opravdu chránit svobodu projevu!

Podle všeobecného přesvědčení nám dnešní liberálně demokratický stát, narozdíl od svého totalitního předchůdce, garantuje ochranu svobody projevu. Při bližším zkoumání ovšem rychle zjistíme, že tomu tak úplně není...

6.7.2019 v 12:37 | Karma: 33,32 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  11:08

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05

V nadcházejících dnech bude v ČR opět mrznout, v noci na čtvrtek budou podle ČHMÚ přízemní mrazíky...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1572x
Absolvent práva a žurnalistiky na Univerzitě Karlově v Praze.

Libertarián, fanoušek florbalu a klasické hardrockové hudby. Odpůrce gramatického paradigma.

Člen strany Svobodných.

Seznam rubrik