Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Co takhle zavést uzavírací klausuloi na blogiDnescz: článek, který do dvou hodin od zveřejnění nezíská 5 bodů karmy, bude ztažen a nadále ho nebude možno číst a komentovat.:-P

0 1
možnosti

Nebylo by dobré schválit klauzuli jedno promile? To je skutečná spravedlnost!;-D

0 0
možnosti

Prostřednictvím uzavírací klauzule je ignorováno značné procento hlasů voličů. V parlamentních volbách 2010 bylo takto ignorováno 18,7% hlasů, v roce 2013 12,5% hlasů. To určitě není zanedbatelné množství. Jak to, že něčí hlas platí a hlas jiného je ignorován? Jsem zásadně proti uzavírací klauzuli i v parlamentních volbách.

Nesouhlasím s argumentem, že roztříštěnost by znemožnila sestavení vlády. Vládu je možné sestavit vždy a její akceschopnost je závislá na schopnosti se domluvit a nacházet kompromisy. Při větším počtu subjektů v parlamentu by to dalo více práce, ale to není na škodu. Naši zastupitelé jsou dost dobře placeni, tak ať se snaží. Pohodlné vládnutí nesmí být cílem. Kde se dobře vládne, tam se špatně žije a platí to i naopak.

0 0
možnosti
Foto

První republika je jasným důkazem, že v systému poměrného zastoupení bez uzavírací klauzule, je obtížné sestavit funkční vládu (ani jedna tehdejší vláda nevydržela jedno volební období).

1 0
možnosti

Nesouhlasím s Vámi.

0 1
možnosti
Foto

Ústavní soud má především tzv. ústavu chránit a ne ji měnit, od toho je v demokratickém systému parlament.

1 0
možnosti

Však ji chrání. V Ústavě o žádné pětiprocentní uzavírací klasuli nic napsáno není.

Je tam napsáno:

Volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásad poměrného zastoupení. Volby do Senátu se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímoho volebního práva, podle zásad většinového systému. Volba prezidenta republiky se koná tajným hlasováním na základě všobecného, rovného a přímého volebního práva. Členové zastupitelstev jsou voleni tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva.

0 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1572x
Absolvent práva a žurnalistiky na Univerzitě Karlově v Praze.

Libertarián, fanoušek florbalu a klasické hardrockové hudby. Odpůrce gramatického paradigma.

Člen strany Svobodných.

Seznam rubrik