Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Studente, mýlíte se. Kalouskova parta ničila demokracii. V té platí, že lidé rozhodnou, kdo jim má po 4 roky vládnout a ukázat co umí. Většinou v Parlamentu prosazuje zákony, které pokládá za správné. Opozice má právo vznášet připomínky, ne však svým jednáním záměrně blokovat činnost Sněmovny. Důsledným dodržováním takové strategie by mohla opozice znemožňovat přijetí jakéhokoliv zákona a za 4 roky činnosti Parlamentu by byl výsledek nula.

0 0
možnosti

Hlavní důvodem proč to asi neprojde přes Ústavní soud ja předseda soudu Rychtecký, který tam byl dosazen Zemanem na dožití ve funkci. Uvidí se jestli je to jen slouha nebo právník.

0 0
možnosti

Píšete, že jste student práv, tak byste se měl jít honem rychle dovzdělat ;-) Včera v Komentářích vystoupil ústavní právník a ten měl vcelku jasno. To, že se poruší jednací řád (=zákon), ještě zdaleka neznamená, že jde o protiústavní jednání. Víceméně řekl, že žaloba nemá moc šanci.....

3 2
možnosti

Česká ústava je nic moc, tedy ohánět se právě tímto dokumentem je minimálně zvláštní. Poslanci jsou v Parlamentu od toho, aby schvalovali zákony, potřebné pro stát, ne tedy od toho, aby řečnili o jednom zákonu nekonečně dlouhou dobu. Česko má ještě Senát, a pochopitelně prezidenta. Tyto instituce mohou napravit chybu vzniklou v Parlamentu.

1 2
možnosti

Vždyť už snad někdy před měsícem nebo dvěma zazněl na ČT názor soudce, že na destrukci demokracie se podílí vládní i opoziční strany... A že žaloba u ÚS neuspěje.

Osobně bych to řešil tak, že na diskuzi k danému problému je lhůta např. půl roku, což je dostatečně dlouhá doba na to, aby zazněly všechny skutečně relevantní připomínky. Protlachat celé jedno volební období není parlamentní demokracie, ale paralýza. A paralýza je nepřípustná za stavu, kdy z demokratických voleb vzešla jakási soudržná vládní většina.

A hlavně problém je úplně někde jinde. Poslanec má hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ne podle stranického klíče. Já vím, že když je někdo zvolen za stranu s určitým programem, je problematické, aby hlasoval jinak. Ale tady je ta základní chyba.

Protože kdyby toto platilo, pak by mělo smysl klást logické argumenty a přesvědčovat jednotlivé poslance, aby "podle svého svědomí" podpořili to či ono...

Ale počty jsou jasné a to, co sledujeme lze pojmenovat pouze tak, že ten, co prohrál, se s tím nedokáže smířit a pokouší se zvrátit to, co vzešlo z demokratických voleb. Máslo na hlavě tedy skutečně nemají jen vládní strany.

Ovšem není potřeba zoufat. V nějakých dalších volbách se situace může obrátit a ti co dnes spěchají k ÚS mohou být na straně těch, kteří budou žalováni.

Za současného stavu bych proto zavedl lhůty pro diskuze a připomínky.

2 1
možnosti

T40o43m88á55š 27Z81m18e31k

11. 2. 2016 9:06

Demokracie je Diskuze... je to pekne napsano, ale o cem ze to opozice diskutovala, kdyz si cte pasaze z bible a tak dale? To pak uz neni diskuze, ale sikanovani. Kde jim dochazi argumenty, blaboli o nesmyslech, jen aby se neschvalil nejaky zakon, ktery by vetsina schvalila. To je podle vas, autore v poradku?

3 1
možnosti

Já jsem sledoval všechno a žádná bible se tam nečetla. Pletete si diskuse.

1 0
možnosti

Vlada tohoto statu jenom udrzuje stoletou tradici v totalitnim jednani a nerespekovani druhych, tak cemu se divite?

4 2
možnosti

že jste takhle neprskal, když se schvalovaly církevní restituce? Obstrukce byly trapné 7!! měsíců.....

2 1
možnosti

Jo, ale ty hrubajzny, na študáka žurnalistiky celkem průšvih;-D;-D;-D

2 1
možnosti

Podle vašeho výkladu, kdyby opozice vydržela blábolit či číst Bibli celá léta (tak jak to předvedl např. Kalousek), tak by vládní koalice nebyla schopna schválit ani jeden zákon. A přitom by byla vítězem voleb. To by se pak "demokraticky" čekalo na další volby, jestli se opozici tentokráte zadaří??? No to mně podržte, takový výklad parlamentní demokracie nechci. Jinak vám přeji hodně úspěchů ve vaší jistě plodné práci v některé ze stranických buněk ODS či TOP09.

11 7
možnosti

A co takhle po výsledku voleb nechat vítěze vládnout absolutní mocí, nechat ho napsat si své nové zákony?

Celá ta parlamentní demokracie, včetně funkce prezidenta, je založena na dobrých mravech. Vše je formulováno jako "měl by", "může", "v přiměřeném termínu", apod. Myslím si, že pokud je v zákoně možnost blokovat, je to v zákoně a basta. Stejně jako opozice může každý týden nechat hlasovat o nedůvěře, čehož minulá opozice zhusta využívala, není-liž pravda. Pokud se to někomu nelíbí, nebo to někdo začne v "míře vyšší, než malé" zneužívat, musí první nechat schválit jiný zákon, který to umožňovat nebude.

1 1
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1572x
Absolvent práva a žurnalistiky na Univerzitě Karlově v Praze.

Libertarián, fanoušek florbalu a klasické hardrockové hudby. Odpůrce gramatického paradigma.

Člen strany Svobodných.

Seznam rubrik