Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J88a24n 42R20á93ž

11. 8. 2019 14:59

Je otázkou, co v daňové oblasti chtějí vůdcové EU sjednocovat. Do harmonizování celkového daňového zatížení občanů (daně +povinné odvody firem a občanů) EU nepůjde a kdyby šla, tak zřejmě by nás to poškodilo. Podle statistických údajů OECD z roku 2018 mají Češi s 34,9% celkové daňové zatížení desáté nejnižší ze zemí EU. Ani když se ve výpočtu nějakého "středu" odstraní extrémy, jako je na jedné straně Francie (46,2%) a Dánsko (46,0%), na druhé straně Irsko (22,8), či Lotyško (29,8%) vždy to bude pro nás nevýhodné.

Harmonizace nepřímých daní by z hlediska jednotného evropského trhu nějaký smysl měla. Jde ovšem o to, najít fungující kompromis. Je-li záměrem EU daňově více zatížit spotřebu, musela by ovšem vyvíjet tlak na snížení zejména přímých daní jak občanů, tak i podnikatelů v jednotlivých zemích. Zavedení systému progresivního zdanění příjmů v EU, který by například z našeho daňového systému odstranil nepřehledný a nelogický labyrint všelijakých výjimek, úlev a slev, by systém zjednodušil a zpřehlednil, což by daňoví poplatníci jistě uvítali a snížilo by to podstatně náklady na správu daní.

0 0
možnosti
VH

LEŽ!: "Lze tak bez nadsázky říct, že kvůli EU má každý z nás dražší základní potraviny, oblečení, vodu a elektřinu i třeba letní rekreaci."

Zdůvodnění: Minimální základní sazba DPH dle EU je 15%, skutečná sazba v ČR je 21%. Za 21% výši EU nemůže. - Minimální snížená sazba daně dle EU 5%, naše převážně 15% (v malé míře 10%). Ani v tomto případě EU za tak obrovskou sazbu daně nemůže. (A nemůže ani za to, že ač pominuly důvodu jejího zvýšení z desetiprocentní, koalice ANO a ČSSD nás stále okrádají tou 15%.)

Jo, jo. Lhát se nemá. To pak čtenář pochopí, že i ostatní "zdůvodnění" jsou nesmyslná.

2 0
možnosti
Foto

No já nevím. Pokud je to tak, jak říkáte, tak proč nepovolíme všem regionům ČR vlastní daňovou politiku? Podle Vás přeci bude konkurence a bude líp.

4 0
možnosti
PK

Dnes s Vámi souhlasím. Níže v diskusi jsem navrhl Chodsko.

1 0
možnosti
JB

J91a15n 55B24u40r63d55a

4. 8. 2019 19:19

"Lze navíc předpokládat, že v případě podobných změn by se ve smlouvách objevila možnost hlasovat o příslušných legislativních aktech kvalifikovanou většinou, laicky řečeno tedy možnost přehlasovat menšinu nesouhlasících států, pokud není dostatečně velká."

Cože? Můžu poprosit o dovysvětlení. Jakože když budeme mít v daních část nesouhlasících států, tak na ně půjdeme přes změnu Smluv?

0 0
možnosti
Foto

A co by se stalo, kdyby začala platit stejná sazba z daně příjmů a stejný způsob daňových odpočtů a započítání nákladů.

Uvádí se, že daňová konkurence spolehlivě vede státy ke dnu?

0 0
možnosti
AK

Těžko říct, které z nesmyslných tvrzení článku odsoudit dřív.

1) Konkurence - konkurence mezi hlavními hráči na jednotlivých trzích i v globálním měřítku prakticky neexistuje.

Ne snad že by to nějaký úředník zakazoval, ale protože firmy ví, že konkurence je plýtvání silami a prostředky a tak je jejich cílem monopol, nebo alespoň oligopol, které jim dovolí maximalizovat zisk a příliš se nezajímat o kvalitu.

Firmy si tedy - pokud je to jen možné - přestávají konkurovat a pokud možno ovládají jednotlivé trhy, ale začínají si konkurovat státy a to v daňové oblasti. Vítězem tohoto závodu ke dnu není ale v žádném případě občan, ale právě ty firmy. Občan pak zjistí, že díky nízkému výběru daní není možné financovat zdravotnictví, školství atd. v dosavadním rozsahu a že politici ho zase chtějí pozvat ke kase a nechat ho platit i to, co zatím platit nemusel.

Tak vypadá ta cesta ke zchudnutí občanů - je to konkurence států v daňové oblasti.

2) Daňové peklo - firmy si nepřejí platit nízké daně. Ony si přejí neplatit žádné daně.

A řadě z nich se to díky existenci daňových rájů také daří.

3) Daňový ráj - je zloděj, který okrádá o daně země, ve kterých firmy tvoří zisky. Tyto země poskytnou firmám kvalifikovanou pracovní sílu, komunikace, telekomunikace atd., ale příspěvku firem na ně se nedočkají. Tady by bylo velmi vhodné, aby EU postupovala jednotně a daňové ráje zlikvidovala. Nemyslím vojensky.

Třeba zdaněním finančních transferů do nich, Tobinovou daní atd. Toho se velmi pravděpodobně nedočkáme, takže z EU v daňových rájích mizí ročně odhadem 50 mld EUR. Dost by to občany EU obohatilo, kdyby nemizely, že?

4) DPH - sníženou sazbu DPH, která postihuje zejména oblast bydlení a služeb s ním spojených, máme v rámci EU na rekordní úrovni. Takže její snížení by kromě bezdomovců obohatilo všechny občany, ovšem kde na to vzít, když daně firmám jsme z původních 55% (90. léta) snížili na současných 19% a pořád jejím to moc?

3 1
možnosti
JP

Daňová konkurence je fakt. Podnikatel kouká, kde jsou menší daně. Daňové ráje nejsou zlodějna. Jako zlodějnu to vidí jen politikové, kterým se nechce daně snižovat. Vaše námitky jsou mimo mísu.

1 0
možnosti
JS

Proboha, co to dnes studuje na UK.

2 1
možnosti
VV

To, co dnes uz nemusi byt provereno domovni duvernic, ulicnim vyborem, ani skolni organizaci SCM, CSM, nebo SSM.

2 0
možnosti
VV

Nevim proc a doplnim o jak kterych. Urcite by ti cesti nezchudli, kdyby se jim prizpusobila DPH na stejnou uroven jakou maji obcane BRD.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS